Vlindertuin Waalre

Siertuingedeelte in de Vlindertuin

Op het terrein van de oude gemeentekwekerij in Waalre-dorp is sinds juni 2003 een echte vlindertuin! Na een beginperiode waarin de tuin er wat kaal uit zag, wordt de begroeiing nu steeds weelderiger.

Locatie van de Vlindertuin

De tuin is vrij te bezoeken. Groepen van meer dan 10 personen s.v.p. vooraf aanmelden. In het vlinderseizoen, dat wil zeggen tussen 1 april en 1 oktober, zijn vrijwilligers in de tuin aan het werk op dinsdagmorgen en woensdagmiddag. Zij vertellen graag over de tuin en geven antwoord op vragen.
Op onbemande momenten zorgen de ca. 20 informatiebordjes in de tuin ervoor dat de bezoeker van alles kan opsteken over het vlinderleven. QR-codes op de bordjes leiden naar internetpagina's met nóg meer informatie.

Bij Natuurinfo -> folders en routes kunt u nieuwsbrieven uit de Vlindertuin downloaden.
Extra handen zijn altijd welkom bij het onderhoud en andere werkzaamheden in/voor de tuin. Neem voor meer informatie contact op met vlindertuinwaalre@gmail.com. Of bezoek ons op Facebook.

Voor groepen is een rondleiding op afspraak mogelijk. De kosten hiervan bedragen € 20,00.

Activiteiten

In het vlinderseizoen - tussen 1 april en 1 oktober - zijn er regelmatig speciale activiteiten, zoals kindermiddagen, werkdagen en tellingen van nachtvlinders.

De kindermiddagen in 2016 zijn gepland op 20 april, 25 mei, 22 juni, 20 juli, 17 augustus en 14 september.
Er is een werkdonderdagavond geweest op 28 april.
Op zaterdagdagavond 4 juni hebben we meegedaan met de Nationale Nachtvlindernacht.
Meer activiteiten voor 2016 worden t.z.t. bekend gemaakt.

Verslagen van activiteiten

27 mei 2016: Excursie van nachtvlindercursisten
9 januari 2016: Zagen voor meer zon
3 oktober 2015: Nachtvlinderoogst
22 mei 2015: Hoe later de avond, hoe schoner het volk

Indeling van de Vlindertuin

Niet alle vlinders houden van dezelfde omgeving of dezelfde planten, en rupsen zijn nog kieskeuriger. In de Vlindertuin zijn kleine stukjes te zien van allerlei biotopen, zoals heide, grasland en bos. Bovendien is een flink stuk ingeruimd voor een vlindervriendelijke siertuin. Om van te genieten, maar ook om ideeën op te doen voor de eigen tuin!

Entree

Alle bezoekers komen de Vlindertuin binnen bij de entree. Wie wil, kan hier de fiets stallen. Vanuit de entree zijn de siertuin en de biotopen bereikbaar.

Siertuin

In de siertuin staan allerlei planten die interessant zijn voor vlinders. Er staan vooral heel veel nectarplanten. De meeste zijn bij tuinliefhebbers wel bekend. Soms staat er een bijzondere variëteit, meestal met kleinere bloemen. Tuinplanten die vooral zijn gekweekt voor de bloemen, leveren vaak weinig nectar. Een minder grote bloem kan ook heel mooi zijn en veel interessanter voor vlinders. In de siertuin is bovendien een plaatsje ingeruimd voor een kruidentuin en een moestuin.

Biotopen

Het grootste deel van de tuin laat stukjes van de soorten leefgebieden (biotopen) zien die in Brabant voorkomen. Bij de diverse biotopen staan informatieborden. Hierop wordt uitgelegd welk belang de biotoop heeft voor vlinders. De poel achterin de vlindertuin is een trekpleister voor allerlei soorten libellen en amfibieën.

Nectarkroeg en bijenhotel

In de siertuin staat een zogenaamde nectarkroeg van stichting ‘HIER’: vanaf een overkapt zitgedeelte heeft men zicht op beplanting die aantrekkelijk is voor vlinders. Op ca. 100 plaatsen in Nederland zijn dezelfde planten gezet. Informatie over bloei en insectenbezoek kan interessante gegevens opleveren over streek- en tijdsafhankelijkheid.

Het bijenhotel in de siertuin biedt nestgelegenheid aan allerlei soorten solitaire bijen en wespen. Er zijn voorgeboorde gaten van verschillende diameters in hout en steen; bosjes bamboe, vlierhout en riet; en er ligt los zand. Dichtbij het bijenhotel staan enkele stukken boomstam om op te zitten, zodat de activiteit van de bewoners goed bekeken kan worden.